Printer Friendly Version Споразум о социјалној сигурности између Републике Србије и Аустралије ступио је на снагу 01. фебруара 2024. године @ 2 February 2024 01:30 AM

Поводом ступања на снагу Споразума о социјалној сигурности између Републике Србије и Аустралије, аустралијска федерална министарка за социјалне услуге Аманда Ришворт, посетила је, заједно са амбасадором Р.Стефановићем, 01. фебруара о.г. српску заједницу у Мелбурну где је „свечано обележен“ почетак примене споразума.

Посета је одржана у свечаној сали  црквено-школске општине Св.архиђакон Стефан у Кизбороу (Мелбурн), а уз Амбасаду, домаћини су била и два српска удружења чије су активности првенствено усмерене на старије становништво – Удружење српске заједнице Аустралије (Serbian Community Association of Australia) и Српски социјални сервиси и сарадња (Serbian Social Services and Support), које већ око 30 година делују у Аустралији.

Овом приликом присутнима су се обратили министарка А.Ришворт, амбасадор Р.Стефановић, представници два поменута удружења, као и Лана Фромосо, градоначелница Данденонга (предграђе Мелбурна) која је српског порекла и протојереј Александар Савић, старешина храма Св.архиђакон Стефан у Кизбороу.

Министарска А.Ришворт истакла је, овим поводом, између осталог да jе споразум добра вест за грађане Аустралије и Србије јер побољшава приступ социјалном осигурању за људе који су своје животе „поделили“ између две земље или су се преселили из једне земље у другу, а који ће сада имати више слободе да се крећу - знајући да ће моћи да приступе правима на пензију у обе земље.

Амбасадор Р.Србије Раде Стефановић такође је истакао значај овог споразума нагласивши да он представља једну од прекретница у билатералној сарадњи две земље, који најављује даље јачање односа Србије и Аустралије, подстиче трговину и инвестиције, али и доноси огромне користи за српску заједницу у Аустралији.

Поменути догађај је од изузетног значаја јер представља прву посету једног аустралијског федералног министра српској заједници у вишегодишњем периоду, са кога је упућена позитивна порука када се ради о билатералним односима две земље.