Printer Friendly Version Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Republike Srbije i Australije stupio je na snagu 01. februara 2024. godine @ 2 February 2024 01:34 AM

Povodom stupanja na snagu Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između Republike Srbije i Australije, australijska federalna ministarka za socijalne usluge Amanda Rišvort, posetila je, zajedno sa ambasadorom R.Stefanovićem, 01. februara o.g. srpsku zajednicu u Melburnu gde je „svečano obeležen“ početak primene sporazuma.

Poseta je održana u svečanoj sali  crkveno-školske opštine Sv.arhiđakon Stefan u Kizborou (Melburn), a uz Ambasadu, domaćini su bila i dva srpska udruženja čije su aktivnosti prvenstveno usmerene na starije stanovništvo – Udruženje srpske zajednice Australije (Serbian Community Association of Australia) i Srpski socijalni servisi i saradnja (Serbian Social Services and Support), koje već oko 30 godina deluju u Australiji.

Ovom prilikom prisutnima su se obratili ministarka A.Rišvort, ambasador R.Stefanović, predstavnici dva pomenuta udruženja, kao i Lana Fromoso, gradonačelnica Dandenonga (predgrađe Melburna) koja je srpskog porekla i protojerej Aleksandar Savić, starešina hrama Sv.arhiđakon Stefan u Kizborou.

Ministarska A.Rišvort istakla je, ovim povodom, između ostalog da je sporazum dobra vest za građane Australije i Srbije jer poboljšava pristup socijalnom osiguranju za ljude koji su svoje živote „podelili“ između dve zemlje ili su se preselili iz jedne zemlje u drugu, a koji će sada imati više slobode da se kreću - znajući da će moći da pristupe pravima na penziju u obe zemlje.

Ambasador R.Srbije Rade Stefanović takođe je istakao značaj ovog sporazuma naglasivši da on predstavlja jednu od prekretnica u bilateralnoj saradnji dve zemlje, koji najavljuje dalje jačanje odnosa Srbije i Australije, podstiče trgovinu i investicije, ali i donosi ogromne koristi za srpsku zajednicu u Australiji.

Pomenuti događaj je od izuzetnog značaja jer predstavlja prvu posetu jednog australijskog federalnog ministra srpskoj zajednici u višegodišnjem periodu, sa koga je upućena pozitivna poruka kada se radi o bilateralnim odnosima dve zemlje.