Printer Friendly Version Мелбурн, 15.02.2024. - Подизање државне заставе Републике Србије у Мелбурну поводом Дана државности @ 19 February 2024 03:10 AM

Поводом Сретења – Дана државности Републике Србије, на централном тргу мелбурншке општине Данденонг, свечано је подигнута државна застава Републике Србије.

Скупу је присуствовало око стотинак људи – првенствено припадника српске заједнице, али и неколико градских одборника општине Данденонг, као и градоначелница суседне градске општине Кингстон.

Присутнима су се обратили градоначелница Данденонга Лана Формозо (рођ. Јанковић) и амбасадор Раде Стефановић, након чега су подигнуте заставе Аустралије и Србије и интониране химне две државе.

У свом излагању градоначелница Лана Формозо указала је на значај поменутог догађаја, као и чињеницу да је она прва градоначелница Данденонга српског порекла. Истакла је и да у Данденонгу живи готово пет хиљада грађана српског порекла, односно да око 33.000 грађана српског порекла живи у савезној држави Викторији.

Амбасадор Стефановић је, износећи историјске чињенице, указао на разлоге због којих Република Србија обележава Сретење као Дан државности, те посебно истакао да је Сретењски устав био један најлибералнијих и најмодернијих устава тог периода. Осврнуо се и на актуелне билатералне односе Србије и Аустралије, те посебно истакао српску заједницу у Аустралији, као чинилац који значајно доприноси њиховом развоју. Додао је и да је Р.Србија посебно поносна на бројне аустралијске грађане српског порекла, који су успешни пословни људи, научници, културни радници, али и политичари – од федералног сената до градских скупштина.

Краћа репортажа доступна је на линку:
Sretenje- veliki dan za ponos srpskog naroda Australija -Dandenong 2024 (youtube.com)
https://www.youtube.com/watch?v=RudON3S8p1o

Поменути догађај представља први случај да је државна застава Републике Србије свечано подигнута на јавном простору у Аустралији, а поводом националног дана Србије.