Printer Friendly Version Melburn, 15.02.2024. - Podizanje državne zastave Republike Srbije u Melburnu povodom Dana državnosti @ 19 February 2024 03:13 AM

Povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, na centralnom trgu melburnške opštine Dandenong, svečano je podignuta državna zastava Republike Srbije.

Skupu je prisustvovalo oko stotinak ljudi – prvenstveno pripadnika srpske zajednice, ali i nekoliko gradskih odbornika opštine Dandenong, kao i gradonačelnica susedne gradske opštine Kingston.

Prisutnima su se obratili gradonačelnica Dandenonga Lana Formozo (rođ. Janković) i ambasador Rade Stefanović, nakon čega su podignute zastave Australije i Srbije i intonirane himne dve države.

U svom izlaganju gradonačelnica Lana Formozo ukazala je na značaj pomenutog događaja, kao i činjenicu da je ona prva gradonačelnica Dandenonga srpskog porekla. Istakla je i da u Dandenongu živi gotovo pet hiljada građana srpskog porekla, odnosno da oko 33.000 građana srpskog porekla živi u saveznoj državi Viktoriji.

Ambasador Stefanović je, iznoseći istorijske činjenice, ukazao na razloge zbog kojih Republika Srbija obeležava Sretenje kao Dan državnosti, te posebno istakao da je Sretenjski ustav bio jedan najliberalnijih i najmodernijih ustava tog perioda. Osvrnuo se i na aktuelne bilateralne odnose Srbije i Australije, te posebno istakao srpsku zajednicu u Australiji, kao činilac koji značajno doprinosi njihovom razvoju. Dodao je i da je R.Srbija posebno ponosna na brojne australijske građane srpskog porekla, koji su uspešni poslovni ljudi, naučnici, kulturni radnici, ali i političari – od federalnog senata do gradskih skupština.

Kraća reportaža dostupna je na linku:
Sretenje- veliki dan za ponos srpskog naroda Australija -Dandenong 2024 (youtube.com)
https://www.youtube.com/watch?v=RudON3S8p1o

Pomenuti događaj predstavlja prvi slučaj da je državna zastava Republike Srbije svečano podignuta na javnom prostoru u Australiji, a povodom nacionalnog dana Srbije.