Printer Friendly Version Канбера, 27.02.2024. - Дан државности Републике Србије свечано обележен у Канбери @ 29 February 2024 01:39 AM

Амбасада РС у Канбери, по први пут у последњих пет година, 27. фебруара о.г, у хотелу „Хајат“, организовала је пријем поводом националног празника, коме је присуствовало око 120 званица из дипломатског кора, Департмана спољних послова и трговине Аустралије, федералног Парламента – чланови групе пријатељства са Р.Србијом, као и значајан број привредника – чланова Аустралијско-српске привредне коморе (укључујући и комплетно руководство) и виђенијих представника српске заједнице (између осталих и градоначелница Данденонга Лана Јанковић Формозо, одборник Бојан Милковић из Мелбурна, председник удружења Српски социјални сервиси и сарадња Милан Пуалић из Мелбурна, директорка Фестивала српског филма Милица Козлина, и други).

У свом поздравном говору, амбасадор Р.Стефановић je, износећи историјске чињенице, указао на разлоге због којих Р.Србија обележава Сретење као Дан државности, те посебно истакао да је Сретењски устав био један најлибералнијих и најмодернијих устава тог периода. Осврнуо се и на актуелне билатералне односе Србије и Аустралије, те посебно истакао српску заједницу у Аустралији, као чинилац који значајно доприноси њиховом развоју. Посебно је, након десетогодишњих преговора, нагласио значај ступања на снагу билатералног Споразума о социјалној сигурности, те изразио спремност Р.Србије да даље развија и унапређује односе са Аустралијом, Новим Зеландом и острвским државама Пацифика – укључујући и интензивирање политичког дијалога, као и сарадњу у бројним другим областима.
Указао је да Р.Србија снажно подржава активности на очувању српског језика и писма, културе и националног идентитета лица српског порекла у Аустралији и на Новом Зеланду, те изнео податак да ће у 2024. школској години деловати најмање 22 групе са преко 350 ученика у школама у којима се настава одржава по програму Министарства просвете Р.Србије.
Чланство у ЕУ означио је као најважнији спољнополитички приоритет Србије, као и чињеницу да ће Србија наставити да се доследно залаже за поштовање принципа међународног права, посебно суверенитета и територијалног интегритета међународно-признатих држава-чланица УН.
У области економије, уз навођење компаративих предности нашег тржишта, позвао је аустралијске компаније да инвестирају у Србији. Посебно је истакао и да ће Србија и град Београд бити домаћини специјализоване изложбе EXPO 2027, као и да је то велика развојна шанса и за Србију и за наш регион.
Захвалио је Аустралијско-српској привредној комори на досадашњој сарадњи и подршци, те најавио одржавање 21. Фестивала српског филма – који се од 14. до 24. марта о.г. одржава у свим већим градовима Аустралије и који финансијски помаже Р.Србија.