Printer Friendly Version Kanbera, 27.02.2024. - Dan državnosti Republike Srbije svečano obeležen u Kanberi @ 29 February 2024 01:42 AM

Ambasada RS u Kanberi, po prvi put u poslednjih pet godina, 27. februara o.g, u hotelu „Hajat“, organizovala je prijem povodom nacionalnog praznika, kome je prisustvovalo oko 120 zvanica iz diplomatskog kora, Departmana spoljnih poslova i trgovine Australije, federalnog Parlamenta – članovi grupe prijateljstva sa R.Srbijom, kao i značajan broj privrednika – članova Australijsko-srpske privredne komore (uključujući i kompletno rukovodstvo) i viđenijih predstavnika srpske zajednice (između ostalih i gradonačelnica Dandenonga Lana Janković Formozo, odbornik Bojan Milković iz Melburna, predsednik udruženja Srpski socijalni servisi i saradnja Milan Pualić iz Melburna, direktorka Festivala srpskog filma Milica Kozlina, i drugi).

U svom pozdravnom govoru, ambasador R.Stefanović je, iznoseći istorijske činjenice, ukazao na razloge zbog kojih R.Srbija obeležava Sretenje kao Dan državnosti, te posebno istakao da je Sretenjski ustav bio jedan najliberalnijih i najmodernijih ustava tog perioda. Osvrnuo se i na aktuelne bilateralne odnose Srbije i Australije, te posebno istakao srpsku zajednicu u Australiji, kao činilac koji značajno doprinosi njihovom razvoju. Posebno je, nakon desetogodišnjih pregovora, naglasio značaj stupanja na snagu bilateralnog Sporazuma o socijalnoj sigurnosti, te izrazio spremnost R.Srbije da dalje razvija i unapređuje odnose sa Australijom, Novim Zelandom i ostrvskim državama Pacifika – uključujući i intenziviranje političkog dijaloga, kao i saradnju u brojnim drugim oblastima.
Ukazao je da R.Srbija snažno podržava aktivnosti na očuvanju srpskog jezika i pisma, kulture i nacionalnog identiteta lica srpskog porekla u Australiji i na Novom Zelandu, te izneo podatak da će u 2024. školskoj godini delovati najmanje 22 grupe sa preko 350 učenika u školama u kojima se nastava održava po programu Ministarstva prosvete R.Srbije.
Članstvo u EU označio je kao najvažniji spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i činjenicu da će Srbija nastaviti da se dosledno zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava, posebno suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno-priznatih država-članica UN.
U oblasti ekonomije, uz navođenje komparativih prednosti našeg tržišta, pozvao je australijske kompanije da investiraju u Srbiji. Posebno je istakao i da će Srbija i grad Beograd biti domaćini specijalizovane izložbe EXPO 2027, kao i da je to velika razvojna šansa i za Srbiju i za naš region.
Zahvalio je Australijsko-srpskoj privrednoj komori na dosadašnjoj saradnji i podršci, te najavio održavanje 21. Festivala srpskog filma – koji se od 14. do 24. marta o.g. održava u svim većim gradovima Australije i koji finansijski pomaže R.Srbija.