Printer Friendly Version Sidnej, 14.03.2024. – Ambasador Stefanović otvorio Festival srpskog filma u Australiji @ 19 March 2024 01:09 AM

Danas je u Sidneju svečano otvoren dvadesetprvi Festival srpskog filma, kome je prisustvovao Episkop australijsko-novozelandski g.Siluan, kao i brojni predstavnici srpske zajednice.

U uvodnom izlaganju, direktorka Festivala Milica Kozlina ukratko je predstavila istorijat festivala, delo i zalaganje njenog pokojnog supruga Petra Kozline, dugogodišnjeg direktora Festivala, kao i drugih istaknutih pojedinaca. Zahvalila je brojnim volonterima, sponzorima ove manifestacije, te naglasila da je i Republika Srbija, po prvi put, i finansijski pomogla održavanje Festivala. Posebno je istakla značajnu pomoć i podršku Ambasade RS u Kanberi.

Otvarajući festival, ambasador R.Stefanović je istakao značaj ove manifestacije, koja svojim domašajem, značajem i kvalitetom predstavlja jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija za Republiku Srbiju i srpsku dijasporu u Australiji. Zahvalio je direktorki Festivala Milici Kozlini i njenom timu na zalaganju i posvećenosti u organizaciji ovogodišnje manifestacije, te izrazio zadovoljstvo što je i Republika Srbija, putem sredstava dodeljenih na prošlogodišnjem javnom konkursu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u iznosu od 500.000 dinara, i finansijski pomogla održavanje Festivala. Zaključio je i da će Festival i ubuduće imati čvrstu podršku R.Srbije i njenih diplomatsko-konzularnih predstavništava, kao i da će nastaviti da doprinosi očuvanju i jačanju veza srpske dijaspore u Australiji sa maticom.

Festival srpskog filma svečano je 15. marta o.g. otvoren i u Kanberi, uz prisustvo kolega iz diplomatskog kora, australijskih institucija, kao i pripadnika lokalne srpske zajednice.

Festival se održava od 14. do 24. marta o.g. u svim najvećim gradovima Australije – Sidneju, Melburnu, Brizbejnu, Pertu, Adelejdu i Kanberi, a u okviru Festivala biće prikazani neki od najnovijih filmova srpske kinematografije – “Heroji Halijarda“ (reditelj Radoš Bajić), „Čuvari formule“ (reditelj Dragan Bjelogrlić), „Što se bore misli moje“ (reditelj Milorad Milinković), „Munje opet“ (reditelj Radivoje Andrić), „Leto kada sam naučila da letim“ (reditelj Radivoje Andrić), kao i retro-film iz 1960. „Ljubav i moda“ (reditelj Ljubomir Radičević).